Hoe moet ik mijn cv-ketel bijvullen? (Stappenplan)

CV-ketel bijvullen

Verwarming ontluchten: waarom en hoe werkt het?

Verwarming ontluchten

Het is sterk aan te raden om de verwarming van uw woning eens per jaar te ontluchten. U kunt ervoor kiezen de cv-ketel eens per half jaar bij te vullen en dit te combineren met het ontluchten van de leidingen. Bij het bijvullen van de cv-ketel kan er immers lucht in de leidingen komen. Op deze pagina vertelt onze loodgieter uit Nijmegen u meer over het waarom en het hoe van een verwarming ontluchten. Wanneer heeft u de verwarming in uw woning voor het laatst ontlucht?

WAAROM EEN VERWARMING ONTLUCHTEN?

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw verwarming te ontluchten. Zo kan de verwarming een tikkend geluid maken, wanneer er te veel lucht in de leidingen zit. Naast een tikkend geluid kunnen zich andere, gelijksoortige geluiden voordoen. Bijzonder vervelend en een goede reden om snel voor een oplossing te zorgen! Gelukkig is het ontluchten van de verwarming geen lastige klus.

De belangrijkste reden om een verwarming te ontluchten, is het feit dat de kachel minder snel warm wordt als er veel lucht in de leidingen zit. Lucht geleidt niet, waardoor de cv-ketel heel veel energie nodig heeft om het warme water bij uw radiatoren te krijgen. Niet alleen is het vervelend dat het lang duurt voordat de ruimtes in huis verwarmd zijn, ook is dit zonde van de energie. Door de verwarming te ontluchten bespaart u op de energiekosten!

STAPPENPLAN VOOR EEN VERWARMING ONTLUCHTEN

Zoals reeds beschreven werd is een verwarming ontluchten geen lastige klus. Gebruik onderstaande acht stappen om deze klus thuis zelf uit te voeren. Het enige wat u nodig heeft is een sleuteltje om het ventiel van de radiatoren te kunnen openen. Dit sleuteltje wordt normaliter bij de radiatoren geleverd, maar kunt u ook online bestellen of in de bouwmarkt kopen.

Stap 1. Alle radiatoren openen

Open alle radiatoren in de ruimtes van uw woning. Ook de radiatoren die u normaliter wellicht niet gebruikt.

Stap 2. Thermostaat op 25 graden Celsius zetten

Zet de thermostaat omhoog, naar minimaal 25 graden Celsius. Het leidt ertoe, dat de lucht naar de ontluchtingsventielen op de radiatoren geduwd wordt.

Stap 3. Schakel de verwarming uit

Schakel de verwarming na tien minuten uit, door de temperatuur sterk te verlagen. Zet de thermostaat bijvoorbeeld op 15 graden Celsius.

Stap 4. Wacht met de radiatoren dichtdraaien

Wacht opnieuw tien minuten, waarna u de radiatoren dicht kunt draaien. Ook nu is het belangrijk dit voor alle radiatoren in uw woning te doen.

Stap 5. Verwarming ontluchten

U bent klaar om de verwarming te ontluchten. Zoals al genoemd werd, heeft u hier een speciale sleutel voor nodig. Met deze sleutel kunt u het ontluchtingsventiel op de radiatoren in uw woning openen. Begin hierbij altijd op de begane grond en werk vervolgens naar boven.

Stap 6. Draai het ventiel open

Draai de ontluchtingsventielen heel voorzichtig open. Op het moment dat er water uit het ventiel komt, draait u deze weer dicht.

  • PAS OP! Het water dat uit het ontluchtingsventiel komt kan erg heet zijn. Gebruik om deze reden altijd een doek, waarmee u het water opvangt en uzelf beschermt.

Stap 7. Radiatoren openen

Nadat u alle radiatoren ontlucht heeft, kunt u de radiatoren weer openen. U hoeft de radiatoren niet volledig te openen. Doe dit alleen bij de radiatoren die u gebruikt.

Stap 8. Thermostaat op gewenste temperatuur zetten

Zet de thermostaat op de gewenste temperatuur. Kijk na circa een kwartier of de waterdruk op de cv-ketel hoog genoeg is. De waterdruk hoort tussen de 1.5 en 2.0 bar te staan.

U kunt altijd nog dit filmpje bekijken.

HULP BIJ PROBLEMEN MET DE VERWARMING

Heeft u hulp nodig bij een verwarming ontluchten? Werkt de verwarming na het ontluchten hiervan nog steeds niet naar behoren? Schakel in dat geval onze loodgieter in Nijmegen in. Deze kan u van de gewenste hulp voorzien. Bij spoed kunt u onze spoedservice benaderen, welke 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is.

Wat te doen bij een gaslekkage?

Gaslekkage

Kookt u op gas? Dan kunt u te maken krijgen met een gaslekkage. Als inwoner van Nijmegen denkt u mogelijk dat u zo’n lek wel opmerkt. Gas is immers goed te ruiken. Toch zijn er talloze mensen die een gaslekkage niet opmerken. Een groot lek is inderdaad makkelijk op te merken, maar een klein lek niet. Daarbij komt dat veel mensen geen idee hebben wat zij moeten doen bij een gaslekkage. Geldt dit ook voor u? Wij verschaffen u hier voor eens en voor altijd duidelijkheid zodat u weet wat u moet doen bij een gaslekkage!

Een gaslekkage herkennen

Voordat u wat aan een gaslek kunt doen, moet u deze natuurlijk eerst herkennen. Allereerst kan er een sissend geluid vrijkomen bij een gaslekkage. Daarbij komt dat u na verloop van tijd een doordringende gaslucht kunt ruiken. Indien een ruimte goed geventileerd wordt, duurt het soms lange tijd voordat u een gaslucht ruikt. Het is zelfs mogelijk dat u helemaal geen gas ruikt. Is een ruimte niet goed geventileerd? Dan kan er ook een droge lucht ontstaan als gevolg van het lek.

Het lek opsporen

Indien u het vermoeden hebt dat er sprake is van een gaslek, moet u de bron van de lekkage opsporen. Dit kan met behulp van een sopje. Vermoed u dat het lek in de slang naar het gasfornuis zit? Smeer de slang dan in met het sop. Vergeet ook de koppeling niet in te smeren. Begint het ergens te bubbelen? Dan heeft u de bron van de lekkage opgespoord.

Wacht niet met het dichten van een gaslek

Zit het gaslek in de slang naar het kooktoestel? Dan kunt u het lek verhelpen door een nieuwe slang aan te schaffen. Gaat het om een gasleiding? Laat dan een loodgieter langskomen om het lek te dichten. Wacht hier vooral niet te lang mee. Zet in de tussentijd ramen en deuren vast open, zodat het gas uit de ruimte kan ontsnappen. Sluit ook direct de hoofdtoevoer van het gas af. In dat geval kan er namelijk niet nog meer gas ontsnappen. Indien u niets doet, kan een gaslekkage een explosie tot gevolg hebben. Neem dus het zekere voor het onzekere en schakel direct een loodgieter in wanneer u het vermoeden van een gaslekkage heeft.

Dit zijn de voornaamste gevaren van een oude cv ketel!

De gemiddelde cv ketel in ons land heeft een levensduur van om en nabij de vijftien jaar. Lang niet iedereen houdt hier echter rekening mee. Indien er jaarlijks onderhoud wordt uitgevoerd, denken veel mensen dat het apparaat langer meegaat. Dit kan inderdaad, maar ga hier nooit maar zo vanuit. U loopt namelijk gevaar wanneer u een oude cv ketel te lang gebruikt. Hieronder zetten we op een rijtje welke gevaren een oude cv ketel met zich meebrengt.

1. Koolmonoxidevergiftiging

Laten we direct beginnen met het grootste gevaar: een koolmonoxidevergiftiging. Oude cv ketels geven dit gas soms af. Ademt u dit in? Dan kan dit grote gevolgen hebben, want u kunt er ziek van worden. Een te grote inhalatie van koolmonoxide kan er zelfs een dodelijke afloop hebben. Koolmonoxide is kleur- en geurloos, waardoor u het lastig kunt herkennen. Is de vlam van uw ketel geel in plaats van blauw? Dan kan dit duiden op koolmonoxide. Schakel in dat geval direct een loodgieter in om hier zeker van te zijn.

2. Lekkage

Met behulp van de cv ketel verwarmt u het water in radiatoren en/of vloerverwarming. Is uw ketel relatief oud? Dan kunnen er bepaalde onderdelen gaan slijten. Hierdoor kan er water ontsnappen uit de installatie. Vaak wordt dit probleem pas na enige tijd opgemerkt. De waterschade kan in dat geval al behoorlijk zijn. Reparatie wordt hierdoor een duur grapje.

3. Er is vaker sprake van een storing

Een laatste gevaar van oude cv ketels is dat er sneller en vaker sprake is van een storing. Hierdoor worden radiatoren niet meer warm en stroomt er ook geen warm water meer uit de kraan. Dit zijn natuurlijk twee vervelende problemen. Om een storing in een oude cv ketel te verhelpen, moet u een loodgieter inschakelen. Hoe vaker hij langs moet komen, des te meer dit u kost. Daarom is het zaak om uw oude ketel op tijd te vervangen door een nieuwere variant. Dit scheelt u nogal wat ongemakken en bovendien bespaart u zo veel geld.

,

Gaslek: hoe gevaarlijk is het en wat moet je doen?

gasleiding

Gaslek: hoe gevaarlijk is het en wat moet je doen?

In een groot deel van de woningen in Nijmegen zijn nog de nodige gasleidingen aanwezig. Zo werken veel cv ketels bijvoorbeeld nog op gas. Daarnaast kookt menig inwoner van Nijmegen ook nog op gas. De meeste mensen hebben echter geen idee van de gevaren die gas kan veroorzaken. Jij kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een gaslek. Hierdoor kan er een penetrante gaslucht in jouw woning hangen. Veel mensen hebben echter geen idee wat zij moeten doen om dit lek te verhelpen. Wij vertellen jou hier wat de gevaren van een gaslek zijn en wat je eraan doet.

De gevaren

Een gaslekkage ontstaat vaak als gevolg van slijtage. Zo kan er een scheurtje ontstaan in een oude leiding. Het is echter ook mogelijk dat de slang waardoor het gas naar jouw fornuis loopt niet goed is aangesloten. Indien dit het geval is kan een ruimte vol met gas komen te staan. Dit zie je niet, maar kun je wel ruiken. Het voornaamste gevaar van zo’n lek is dat er een explosie kan plaatsvinden. Ruik jij gas in jouw woning? Gebruik dan vooral geen vuur. De kans dat jij een gaslekkage overleeft wordt in dat geval wel heel erg klein.

Een gaslekkage verhelpen

Ruik jij een gaslucht in jouw woning? Zet dan zo snel mogelijk ramen en deuren open. Op deze manier kan het gas uit een ruimte ontsnappen. Ga vervolgens op zoek naar het lek. Dit kun je zelf doen met wat afwasmiddel. Smeer dit op de leiding en/of slang. Ontstaan er belletjes? Dan is er sprake van een lek. Kun jij het lek niet vinden? Of lijkt het je gewoonweg niet verstandig om er zelf mee aan de slag te gaan? Doe dan zo snel mogelijk een beroep op een loodgieter. Hij verhelpt een lekkage in een gasleiding of -slang namelijk binnen een handomdraai. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over de gevaren van een gaslek.

Verschillende doe-het-zelf ontstoptechnieken

Bij een verstopping kunnen zich verschillende problemen voordoen. Zo zal er rond de afvoer een nare stank hangen. Deze stank is het gevolg van restafval wat zich in de afvoer opgehoopt heeft. Daarbij zorgt dit restafval ervoor, dat water steeds minder makkelijk wegstroomt. Met verschillende doe-het-zelf ontstoptechnieken kun je de gevolgen van een verstopping beperken. Je daarbij niet direct een loodgieter van ons loodgietersbedrijf in te schakelen om van de verstopping af te komen. In dit artikel bespreken we verschillende technieken, die je helpen om de verstopping op te lossen.

Een verstopping oplossen met een trekveer

Een van de hulpmiddelen die je bij een verstopping kunt gebruiken is een trekveer. Een trekveer is een lange, flexibele veer, die door de afvoer bewogen kan worden. Het bewegen van de trekveer maakt dat het restafval los komt te zitten. Door de afvoer meerdere keren door te spoelen zal het afval naar de centrale riolering worden afgevoerd.

Een ontstopper gebruiken bij verstoppingen

Naast de mogelijkheid om een trekveer te gebruiken, kun je ook voor het gebruik van een ontstopper kiezen. Een ontstopper is een klassiek hulpmiddel, waarmee je de druk op leidingen kunt vergroten. Door de druk te vergroten trek je het restafval als het ware van de afvoerwand. Ook nu is het raadzaam om de afvoer meerdere keren door te spoelen.

Gebruik soda als ontstopper in de afvoer

Bij een verstoppingen van de wastafel of gootsteen kan ook soda helpen. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor het restafval in de afvoer relatief makkelijk los zal komen. Spoel de afvoer met kokend water door, om het restafval naar de centrale riolering af te kunnen voeren. Het gebruik van soda heeft minder effect bij een verstopping in het toilet.

Lukt het niet om de verstopping zelf op te lossen? Schakel in dat geval onze loodgieters uit Nijmegen in. De loodgieters staan 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar.

Vloerverwarming ontluchten middels het ontluchtingskraantje

Vloerverwarming heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Mensen die een huis gaan bouwen, kiezen dan ook steeds vaker voor deze manier van verwarmen. Op zich logisch, want een ruimte met vloerverwarming wordt gelijkmatig verwarmd. Bij radiatoren is dit niet het geval. Heeft u ook vloerverwarming in uw woning, maar wordt deze niet of nauwelijks warm? Dan kan het zijn dat er lucht in uw installatie zit. In dat geval dient u deze te ontluchten. Net als bij radiatoren gebruikt u hiervoor bij vloerverwarming ook het ontluchtingskraantje.

Waar vindt u het kraantje bij vloerverwarming?

In het geval van radiatoren beschikt iedere radiator afzonderlijk van een ontluchtingskraantje. Bij vloerverwarming is dit natuurlijk anders. Hierbij worden er immers leidingen onder de vloer aangelegd. Deze leidingen worden op verschillende kranen aangesloten. De kranen treft u doorgaans allemaal op dezelfde plek aan. Iedere aansluiting is voorzien van een afzonderlijk ontluchtingskraantje. Indien u de vloerverwarming wilt ontluchten, moet u het kraantje van iedere aansluiting openen. Doet u dit niet? Dan blijft er lucht aanwezig in uw installatie.

Stap voor stap uw vloerverwarming ontluchten

Wilt u geen loodgieter inschakelen voor het ontluchten van vloerverwarming? Dan bent u hier aan het juiste adres. Hieronder geven wij u stap voor stap aan hoe u vloerverwarming kunt ontluchten.
1) Zorg dat de verwarming in uw woning volledig geopend is. Dit geldt niet alleen voor de vloerverwarming maar ook voor eventueel aanwezige radiatoren. Draai de thermostaat vervolgens op tot 25 graden Celsius en wacht op zijn minst tien minuten.
2) Draai nu uw thermostaat terug tot een temperatuur waarbij uw cv-ketel uitslaat. Sluit de verschillende groepen van de vloerverarming af, maar laat er eentje open.
3) Sluit de ontluchtingssleutel aan op de eerste groep en draai deze om. Zorg dat u een doek bij de hand heeft voor lekkend water. Laat het ventiel net zo lang open staan tot er geen lucht maar water uitkomt. Draai het ventiel dan weer dicht. Herhaal dit vervolgens voor alle afzonderlijke ventielen van uw vloerverwarming.

Laat uw vloerverwarming ontluchten

Heeft u geprobeerd om uw vloerverwarming te ontluchten, maar was dit zonder succes? Dan blijft u dus met de problemen zitten. Hier zit u ongetwijfeld niet op te wachten. Gelukkig kan een loodgieter u in dat geval de helpende hand bieden. Hij weet namelijk precies hoe hij uw vloerverwarming moet ontluchten. Heeft u de vloerverwarming volgens de bovenstaande stappen ontlucht, maar werkt dit niet? Dan zit het probleem mogelijk in de ketel. Ook dan is het handig een beroep te doen op een loodgieter. Alleen dan weet u zeker dat uw vloerverwarming binnen de kortste keren weer naar behoren werkt.

Loodgieters wijzen op het belang van balkonafvoer

Het aanleggen van een afvoer op het balkon van uw woning is essentieel, om waterschade te voorkomen. Waterschade kan in verschillende vormen voorkomen, die een overeenkomstige eigenschap hebben: het kost veel moeite en vaak ook geld om de schade te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan houtrot in een vlonder op uw balkon, schimmelvorming aan de binnenzijde van uw muren of op het beton van uw balkon, enzovoorts. Verstandig is het daarom, om al bij de bouw van een balkon aan een passend afvoersysteem te denken. Onze loodgieters helpen u hier graag bij!

 

Verschillende mogelijkheden bij de aanleg van een afvoer

Voordat onze loodgieters starten met de aanleg van een passende afvoer voor uw balkon, kunnen zij u van persoonlijk advies voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende soorten balkonafvoersystemen, die gebruikt kunnen worden om het hemelwater op het balkon af te voeren. U kunt voor een simpele oplossing kiezen, zoals het boren van een groot gat in het balkon, of voor een ingewikkelder systeem. Bij zo’n ingewikkelder systeem wordt er een afvoerleiding op het centrale afvoersysteem in uw woning aangesloten. Dit is ideaal, wanneer u rekening heeft te houden met bijvoorbeeld uw onderburen.

 

Water opvangen in een regenton in de tuin

Ook kunt u ervoor kiezen om het hemelwater via een afvoerleiding van uw balkon naar een regenton af te voeren. Door het water in een regenton op te vangen kunt u dit in de zomer gebruiken om uw tuin van voldoende vocht te voorzien. Niet alleen is dit milieubewust, het kan u ook nog eens geld schelen!

 

Laat u meer vertellen over de verschillende soorten afvoersystemen die tegenwoordig worden aangeboden, door een van onze loodgieters. We komen graag eens bij u langs om uw balkon te bekijken. Welk type afvoer past het beste bij uw balkon?

Wacht niet met vocht bestrijden

Vocht komt in alle huizen voor in ons land. Het maakt niet uit of het gaat om nieuwbouwwoningen of bestaande en oude monumentale panden. Waar mensen en dieren wonen daar ontstaat vanzelf vocht. Mensen ademen dagelijks vocht uit via de ademhaling en ook via transpiratie. Het is belangrijk, dat het vocht goed wordt afgevoerd om vochtproblemen te voorkomen. Ventilatie is hierbij noodzakelijk. In nieuwbouwwoningen is dit vaak goed geregeld. In oudere woningen niet. Het is hier zaak om proactief te werken aan vochtbestrijding. Het is belangrijk om niet te wachten met vocht bestrijden als het probleem zich voordoet.

Vocht bestrijden voordat problemen zich voordoen

Door vochtproblemen aan te pakken, voordat ze ontstaan kunt u veel problemen voorkomen. U bent de muffe luchtjes voor, zorgt voor een gezond klimaat en een optimale vochtbalans in huis. Een normale luchtvochtigheid in een huis dient tussen de 40 en 50 procent te liggen.

Wat kunt u doen voor een optimale luchtvochtigheid in je woning?

In de eerste plaats is het goed om te meten hoe hoog de luchtvochtigheid is. Wanneer het hoger is dan 50 procent dan moet u actief aan de slag om het te verlagen. Daarnaast is het goed om te zorgen voor een optimale ventilatie. Op die manier wordt al het overtollige vocht afgevoerd. Kijk ook naar de mogelijkheden om de woning beter te isoleren. Door de woning te voorzien van goede ventilatie voorkomt u dat vocht door de muren of door de vloer in huis komt. Controleer ook regelmatig of er gaten of scheuren in de muur of in het dak zitten. Een lekkage kan voor veel vocht in huis zorgen.

Door proactief te handelen is het mogelijk om schade aan de woning en uw gezondheid te voorkomen. Probeer zelf het vocht te bestrijden door een keer de woning goed te luchten. Als dit niet voldoende is, dan kunt u een loodgieter inschakelen voor professionele vochtbestrijding.

Gaslekkage in huis? Lees hier wat u moet doen!

Gaslekkage in huis

Heeft u last van een sterke gaslucht in huis? Mogelijk is er sprake van een gaslekkage rond een van uw leidingen. Een gaslekkage kan vergaande gevolgen hebben, waardoor een adequate manier van handelen vereist is. Denk aan het explosiegevaar wat een gaslekkage kan veroorzaken, of het verstikkingsgevaar. Het koolmonoxide kan u een slaperig gevoel geven, waarbij u zichzelf tijdens uw slaap in uw tong kunt verstikken. Geen prettige gedachte! In dit artikel vertelt onze loodgieter in Nijmegen hoe u dient te handelen, als u een gaslekkage in huis heeft.

Stap 1: zorg voor voldoende ventilatie

Om de gaslucht te verdrijven en een slaperig gevoel tegen te gaan, is het belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen. Dit doet u bijvoorbeeld door de ramen en deuren in huis tegenover elkaar open te zetten. Zo creëert u tocht, wat de gaslucht mee naar buiten zal voeren. Laat de ramen en deuren geopend, totdat de gaslekkage verholpen is.

Stap 2: schakel alle apparaten op gas uit

Gaslekkage in huisEen volgende stap is het uitschakelen of loskoppelen van apparaten op gas. Denk aan een gasfornuis, de cv-ketel in huis, enzovoorts. Let wel, het gaat hierbij alleen om de apparaten in de buurt van het mogelijke gaslek in uw woning. Voorkom daarbij iedere vorm van open vuur in uw ruimtes. Zet geen kaarsen aan en vermijd het gebruik van uw gasfornuis.

Stap 3: probeer de bron van de lekkage te vinden

Vervolgens kunt u zelf op zoek gaan naar de bron van de gaslekkage. Dit doet u door de gasleiding met zeepsop in te smeren. Op de plek waar licht luchtbelletjes lijken te ontstaan, bevindt zich zeer waarschijnlijk het lek.

Het oplossen van een gaslekkage is iets wat u aan onze loodgieter over kunt laten. Zelf een gasleiding vervangen is een lastige klus. Daarbij kunnen de risico’s van het vervangen van gasleidingen groot zijn! Wij sporen de bron voor u op en zorgen voor een snelle en vakkundige oplossing.

Tip: het kan verstandig zijn om onze loodgieter in te schakelen bij een gaslekkage! Met onze spoedservice staat de loodgieter doorgaans binnen een half uur bij u voor de deur.