Verwarming ontluchten: waarom en hoe werkt het?

Verwarming ontluchten
Personal

Het is sterk aan te raden om de verwarming van uw woning eens per jaar te ontluchten. U kunt ervoor kiezen de cv-ketel eens per half jaar bij te vullen en dit te combineren met het ontluchten van de leidingen. Bij het bijvullen van de cv-ketel kan er immers lucht in de leidingen komen. Op deze pagina vertelt onze loodgieter uit Nijmegen u meer over het waarom en het hoe van een verwarming ontluchten. Wanneer heeft u de verwarming in uw woning voor het laatst ontlucht?

WAAROM EEN VERWARMING ONTLUCHTEN?

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw verwarming te ontluchten. Zo kan de verwarming een tikkend geluid maken, wanneer er te veel lucht in de leidingen zit. Naast een tikkend geluid kunnen zich andere, gelijksoortige geluiden voordoen. Bijzonder vervelend en een goede reden om snel voor een oplossing te zorgen! Gelukkig is het ontluchten van de verwarming geen lastige klus.

De belangrijkste reden om een verwarming te ontluchten, is het feit dat de kachel minder snel warm wordt als er veel lucht in de leidingen zit. Lucht geleidt niet, waardoor de cv-ketel heel veel energie nodig heeft om het warme water bij uw radiatoren te krijgen. Niet alleen is het vervelend dat het lang duurt voordat de ruimtes in huis verwarmd zijn, ook is dit zonde van de energie. Door de verwarming te ontluchten bespaart u op de energiekosten!

STAPPENPLAN VOOR EEN VERWARMING ONTLUCHTEN

Zoals reeds beschreven werd is een verwarming ontluchten geen lastige klus. Gebruik onderstaande acht stappen om deze klus thuis zelf uit te voeren. Het enige wat u nodig heeft is een sleuteltje om het ventiel van de radiatoren te kunnen openen. Dit sleuteltje wordt normaliter bij de radiatoren geleverd, maar kunt u ook online bestellen of in de bouwmarkt kopen.

Stap 1. Alle radiatoren openen

Open alle radiatoren in de ruimtes van uw woning. Ook de radiatoren die u normaliter wellicht niet gebruikt.

Stap 2. Thermostaat op 25 graden Celsius zetten

Zet de thermostaat omhoog, naar minimaal 25 graden Celsius. Het leidt ertoe, dat de lucht naar de ontluchtingsventielen op de radiatoren geduwd wordt.

Stap 3. Schakel de verwarming uit

Schakel de verwarming na tien minuten uit, door de temperatuur sterk te verlagen. Zet de thermostaat bijvoorbeeld op 15 graden Celsius.

Stap 4. Wacht met de radiatoren dichtdraaien

Wacht opnieuw tien minuten, waarna u de radiatoren dicht kunt draaien. Ook nu is het belangrijk dit voor alle radiatoren in uw woning te doen.

Stap 5. Verwarming ontluchten

U bent klaar om de verwarming te ontluchten. Zoals al genoemd werd, heeft u hier een speciale sleutel voor nodig. Met deze sleutel kunt u het ontluchtingsventiel op de radiatoren in uw woning openen. Begin hierbij altijd op de begane grond en werk vervolgens naar boven.

Stap 6. Draai het ventiel open

Draai de ontluchtingsventielen heel voorzichtig open. Op het moment dat er water uit het ventiel komt, draait u deze weer dicht.

  • PAS OP! Het water dat uit het ontluchtingsventiel komt kan erg heet zijn. Gebruik om deze reden altijd een doek, waarmee u het water opvangt en uzelf beschermt.

Stap 7. Radiatoren openen

Nadat u alle radiatoren ontlucht heeft, kunt u de radiatoren weer openen. U hoeft de radiatoren niet volledig te openen. Doe dit alleen bij de radiatoren die u gebruikt.

Stap 8. Thermostaat op gewenste temperatuur zetten

Zet de thermostaat op de gewenste temperatuur. Kijk na circa een kwartier of de waterdruk op de cv-ketel hoog genoeg is. De waterdruk hoort tussen de 1.5 en 2.0 bar te staan.

U kunt altijd nog dit filmpje bekijken.

HULP BIJ PROBLEMEN MET DE VERWARMING

Heeft u hulp nodig bij een verwarming ontluchten? Werkt de verwarming na het ontluchten hiervan nog steeds niet naar behoren? Schakel in dat geval onze loodgieter in Nijmegen in. Deze kan u van de gewenste hulp voorzien. Bij spoed kunt u onze spoedservice benaderen, welke 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is.

Waarom kiest u voor ons?

Allround installatiebedrijf
Gericht op tevredenheid
Ruime variatie aan werkzaamheden
Meedenken aan uw oplossing

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button