Gaslek: hoe gevaarlijk is het en wat moet je doen?
In een groot deel van de woningen in Nijmegen zijn nog de nodige gasleidingen aanwezig. Zo werken veel cv ketels bijvoorbeeld nog op gas. Daarnaast kookt menig inwoner van Nijmegen ook nog op gas. De meeste mensen hebben echter geen idee van de gevaren die gas kan veroorzaken. Jij kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een gaslek. Hierdoor kan er een penetrante gaslucht in jouw woning hangen. Veel mensen hebben echter geen idee wat zij moeten doen om dit lek te verhelpen. Wij vertellen jou hier wat de gevaren van een gaslek zijn en wat je eraan doet.
De gevaren
Een gaslekkage ontstaat vaak als gevolg van slijtage. Zo kan er een scheurtje ontstaan in een oude leiding. Het is echter ook mogelijk dat de slang waardoor het gas naar jouw fornuis loopt niet goed is aangesloten. Indien dit het geval is kan een ruimte vol met gas komen te staan. Dit zie je niet, maar kun je wel ruiken. Het voornaamste gevaar van zo’n lek is dat er een explosie kan plaatsvinden. Ruik jij gas in jouw woning? Gebruik dan vooral geen vuur. De kans dat jij een gaslekkage overleeft wordt in dat geval wel heel erg klein.
Een gaslekkage verhelpen
Ruik jij een gaslucht in jouw woning? Zet dan zo snel mogelijk ramen en deuren open. Op deze manier kan het gas uit een ruimte ontsnappen. Ga vervolgens op zoek naar het lek. Dit kun je zelf doen met wat afwasmiddel. Smeer dit op de leiding en/of slang. Ontstaan er belletjes? Dan is er sprake van een lek. Kun jij het lek niet vinden? Of lijkt het je gewoonweg niet verstandig om er zelf mee aan de slag te gaan? Doe dan zo snel mogelijk een beroep op een loodgieter. Hij verhelpt een lekkage in een gasleiding of -slang namelijk binnen een handomdraai. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over de gevaren van een gaslek.