Wat te doen bij een gaslekkage?

Kook je op gas? Dan kun je te maken krijgen met een gaslekkage. Als inwoner van Nijmegen denk je mogelijk dat je zo’n lek wel opmerkt. Gas is immers goed te ruiken. Toch zijn er talloze mensen die een gaslekkage niet opmerken. Een groot lek is inderdaad makkelijk op te merken, maar een klein lek niet. Daarbij komt dat veel mensen geen idee hebben wat zij moeten doen bij een gaslekkage. Geldt dit ook voor jou? Wij verschaffen je hier voor eens en voor altijd duidelijkheid!

Een gaslek herkennen

Voordat je wat aan een gaslek kunt doen, moet je deze natuurlijk eerst herkennen. Allereerst kan er een sissend geluid vrijkomen bij een gaslekkage. Daarbij komt dat je na verloop van tijd een doordringende gaslucht kunt ruiken. Indien een ruimte goed geventileerd wordt, duurt het soms lange tijd voordat je een gaslucht ruikt. Het is zelfs mogelijk dat je helemaal geen gas ruikt. Is een ruimte niet goed geventileerd? Dan kan er ook een droge lucht ontstaan als gevolg van het lek.

Het lek opsporen

Indien je het vermoeden hebt dat er sprake is van een gaslek, moet je de bron van de lekkage opsporen. Dit kan met behulp van een sopje. Vermoed je dat het lek in de slang naar het gasfornuis zit? Smeer de slang dan in met het sop. Vergeet ook de koppeling niet in te smeren. Begint het ergens te bubbelen? Dan heb je de bron van de lekkage opgespoord.

Wacht niet met het dichten van een gaslek

Zit het gaslek in de slang naar het kooktoestel? Dan kun je het lek verhelpen door een nieuwe slang aan te schaffen. Gaat het om een gasleiding? Laat dan een loodgieter langskomen om het lek te dichten. Wacht hier vooral niet te lang mee. Zet in de tussentijd ramen en deuren vast open, zodat het gas uit de ruimte kan ontsnappen. Sluit ook direct de hoofdtoevoer van het gas af. In dat geval kan er namelijk niet nog meer gas ontsnappen. Indien je niets doet, kan een gaslekkage een explosie tot gevolg hebben. Neem dus het zekere voor het onzekere en schakel direct een loodgieter in wanneer je het vermoeden van een gaslekkage hebt.